TANGÓ TERÁPIA / TANGO THERAPY

MI AZ A TANGÓ TERÁPIA ÉS MIRE JÓ?
„Ha hagyjuk, hogy elringasson minket a zene, az relaxál és feloldja a mozgással kapcsolatos gátlásokat.”

Szív- és érrendszeri betegségek, pszichés- és párkapcsolati problémák, Parkinson- és Alzheimer-kór (részleteket lásd lejjebb)…

Argentínában a tangó táncot egyre gyakrabban alkalmazzák terápiás és betegséget megelőző célokra, a jó lelki és fizikai állapot fenntartására, a memória javítására. A módszer Európában is terjedőben van.

PÁRKAPCSOLATI TERÁPIA
Pszichológiai kutatásokkal megerősítést nyert azoknak a párterapeutáknak a tapasztalata, akik a tangó alkalmazásával próbálják megmenteni a párkapcsolatokat.

A szoros ölelés, egymás megérintése – ami része a tangónak, és a módszer egyik ösztönzője –, nem csak érzéki jellegű.
A tangó egyfajta kommunikáció férfi és nő között. Nincsenek rögzített lépései, nem szükséges hozzá előképzettség, elég ha valaki képesnek érzi magát arra, hogy zenére sétáljon. Ez a tánc improvizatív, rögtönzés eredménye. Nem a közönségnek szól – nem is olyan látványos –, hanem a táncospárnak.

A tangó türelemre és odaadásra tanít. Olyan dolgokra, amelyek az életben is hasznosnak tűnhetnek. Ahogy a zene, a mindennapok ritmusa is arra kényszerít minket, hogy ha már párok lettünk, együtt mozogjunk. És ezt az együttmozgást lehet szeretettel, harmóniával és bizalommal végezni, mint ahogy lehet tangózni is úgy, hogy jobbra-balra rángatjuk a másikat.

2/
Alkalmazzák a tangóterápia előnyeit olyan embereknél is, akik az elszigetelődéstől szenvednek a nagyvárosban.
A tánckurzus után a résztvevők összebarátkoztak. Gyakran összejönnek, felidézik a tangóval kapcsolatos élményeiket, izoláltságuk megszűnt.

kapcsolódó angol nyelvű cikkek:
http://en.benessere.com/psychology/articles/tango_therapy.htm

http://innertango.org/about-tango-therapy

http://www.tangotherapy.co.uk/?p=84

*

A TANGÓ GYÓGYÍTÓ HATÁSA A TESTRE
A tangó hatására javul az egyensúly-érzet, a memória és a koordinációs képesség.

1/ Alzheimer-kór
Egyre több közösség támaszkodik szintén a tangóra az időskori leépülés megelőzése, a memória élénkítése érdekében, beleértve az Alzheimer-kór előrehaladásának lassítását.

“Az olvasás 35%-kal, a biciklizés és az úszás 0%-kal, a keresztrejtvények fejtése – legalább heti négy alkalommal – 47%-kal, a rendszeres tánc 76%-kal csökkentette a demencia kockázatát.” / National Institute on Anging (Öregedés Nemzeti Intézete) vizsgálat eredményei

2/ Parkinson-kór
„A tangó nem gyógyítja a Parkinson-kórt, ezt a degeneratív begséget, viszont segít lassítani a szimptómák megjelenését.”

A Parkinson betegség a neurotranszmittereket (idegi ingerületet átvivő anyagokat) érinti, melyek lehetővé teszik az automatikus mozgások úm. a járás, vagy a szemmozgás (pislogás, hunyorítás) megvalósulását. A tangó stimulálja a nem automatikus mozgásokat. A terápia során a „táncosok” egyensúlyérzéke és koordinációs képessége (gesztusok, mozgások összehangolása) nagyobb mértékben javul.

3/ Koszorúérproblémák, diabétesz
A rendszeres tangózás lehetővé teszi a kockázatok csökkentését az artériás betegségek, a magas koleszterinszint, a diabétesz kialakulása, vagy súlyosbodása, a vérnyomás-emelkedés tekintetében.